TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ FEDERASYONU (TÖF) olarak, Borçların Yeniden Yapılandırılması Sürecine İlişkin Tüketici Yurttaşa Önerilerimiz. TBMM de 24/06/2009 tarihinde 5915 sayılı kanunla 5464 sayılı kanunda yapılan değişiklikliğin, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasında, Kredi Kartı mağduru tüketici yurttaşın sorununa çözüm üretmek yerine “bankaların temerrüde düşmüş yada yasal takibe uğramış, belki de tahsilatından umut kestikleri alacaklarının bir program dahilinde tahsil etmesi için çıkarılmış TAHSİLAT YASASI olduğu somut olarak ortadadır.” Ancak 07.07.2007 tarihi itibariyle başvuruları başlayan ve her şeye karşın çıkarılan kanundan yararlanmak isteyen tüketici yurttaşın daha da fazla mağdur edilmemesi için bir yol haritasına ihtiyacı olduğu da açıktır. Tüketici yurttaşın borcunu yeniden yapılandırırken dikkat etmesi gereken noktalar!... Kart çıkaran kuruluşlarca ya da varlık yönetim şirketlerince, kendisine ödeme için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış kredi kartı borcu bulunan kart hamilleri (Tüketiciler) kanunun yayımı tarihinden itibaren altmış gün içerisinde ilgili kredi kartını çıkaran kuruluşa (Bankaya) ya da kuruluşun avukatlarına veya 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren varlık yönetim şirketine ya da ilgili şirketin yetkilendirdiği temsilcilerine yazılı olarak, güncel tebligat adreslerini de belirtmek suretiyle müracaat etmeleri gerekmektedir. *Öncelikle, yasadan yararlanmak için 31.05.2009 tarihine kadar Temerrüde düştüğüne ilişkin belgenin olması gerekir. (Tercihan Noter kanalıyla gönderilen hesap kat ihtarnamesi.) *Yasanın yürürlük tarihi itibariyle, öngörülen 60 günlük süre içerisinde yazılı ve belgeli başvuru yapılmasına dikkat edilmelidir. *Tüketici borcunu nasıl ödeyeceğine ilişkin karar vererek, Borç peşin ödenecekse herhangi bir faiz ödenmeyeceğine dikkat edilmelidir. *Tüketici, taksitle ödemeyi tercih ediyorsa aşağıdaki seçeneklerden ödeme durumu için en uygun olanı seçmelidir. a) 6 aylık vade için %1,04 oranında aylık endeks katsayısı çarpımı b) 12 aylık vade için %1,08, oranında aylık endeks katsayısı çarpımı c) 24 aylık vade için %1,18, oranında aylık endeks katsayısı çarpımı d) 36 aylık vade için %1,26, oranında aylık endeks katsayısı çarpımı
* Tüketici, muhataba başvurmadan önce borca ilişkin hesaplama mutlaka yapılmalıdır.
*Hesaplama için konuyu iyi bilen bir hukukçudan ya da tüketici örgütlerinden yardım alınmalıdır.
*Borcun vadeli olarak ödenmesinin talep edilmesi halinde, hesaplanan borç tutarı seçilen aylık eşit taksitlere bölünmelidir.
*Sadece icra takibine konu olmuş durumda, dava masraf ve harçları ile vekalet ücretinin yüzde yirmi beşinin kabul edilen plan çerçevesinde ödenmesi gerekmektedir.
*Başvuru, muhatap kuruluşa yazılı ve belgeli olarak yapılmalıdır. Vadeli ödemelerde ilk taksitin peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
*Ödemeler başvuru dilekçesinde belirtilen ödeme planına uygun olarak düzenli yapılmalıdır.
*Ödeme planı doğrultusunda taksit tutarlarının ödenmesi şartıyla, icra işlemleri duracak, İcra ve İflas Kanununda belirtilen süreler işlemeyecektir.
* Tüketici, ödeme planına karşı ancak, plan doğrultusunda ödeme yapmak ve ödemelere devam etmek koşulu ile itiraz yoluna başvurabileceğini unutmamalıdır.
* Bildirimde güncel tebligat adreslerinin yasa gereği yer alması zorunluluğu olduğu unutulmamalıdır.
*Yeniden yapılandırma gerçekleştiğinde, borçlunun yapılandırma öncesi döneme ilişkin itirazları ortadan kalkacaktır. *Kabul edilen taksit planına göre, bir yıl içerisinde 3 taksitin vadesinde ödenmemesi halinde sağlanan haklar, ilgili kart çıkaran kuruluş ya da varlık yönetim şirketi tarafından ortadan kaldırılarak mevcut icra takip işlemlerine devam edilebilecektir. *Ödeme planı uyarınca son taksitin de vadesinde ödenmesi üzerine icra takibi sona erecektir.
|