23 bin ATM’nin ortak kullanımı, bankacılık sektörü için 300 milyon dolarlık tasarruf sağlarken, fatura her zaman olduğu gibi tüketiciye kesiliyor. Başka bankaya ait ATM cihazından 10 lira çeken bir tüketici, bunun için 4-5 lira komisyon ödemek zorunda kalıyor. Uygulama, 61 milyon banka kartını kapsıyor.
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal yaptığı açıklamada, “Bu komisyonun müşteriye ne kadar yansıyacağı, bankaların kendi bileceği bir iş” dedi. Bu anlayış tüketiciye sormadan cebinden parasını alma anlayışıdır. Bu durum ben bildiğimi yaparım, yasa hukuk tanımam anlayışıdır. “5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Madde:24 Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez.”
Türkiye’de son 5 yılda 3.6 milyar kez ATM’ de işlem yapıldığı göz önüne aldığımızda, uygulamanın yürürlüğe girdiği 01.10.2009 tarihinden itibaren yapılan işlem sayısı ve her bir işlemden alınan 4-5 TL nı hesapladığımızda ortaya çıkan haksız kazancın boyutunun ATM lerin sömürü aracı olarak kullanıldığı gerçeğini net bir biçimde ortaya koyacaktır. Tüketici Örgütleri Federasyonu ve üye tüketici örgütlerini arayan binlerce tüketici yurttaşın uygulamaya ilişkin ortak bakış açısı “bu durum Çağımızın Modern soygunudur.” İfadesidir.
4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı kanunun başta amaç maddesi olmak üzere ilgili hükümleri ile 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 24. Maddesini ihlal ederek yasa hukuk tanımaz uygulamalarına devam eden Bankaları uyarıyoruz. Ortak ATM uygulamasında herhangi bir hukuki dayanağı olmayan tüketici yurttaşa yük getiren işlem parası almaya zaman geçirmeden SON VERİNİZ. Aksi durumda, bu haksız uygulamanın hesabını tüketiciler adına hukuki süreçte SORACAĞIZ. Fuat Engin TÖF Genel Başkanı
|