Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, Türkiye'de açıklanan kredi kartı yıllık faiz oranlarının, yıllık enflasyon oranının 9-10 katı olduğunu, çoğu dönemlerde 10 katı bile aştığını belirterek, ''Kredi kartı sorununa çözüm üretmenin ilk adımı 'faizlerin gerçekçi bir biçimde indirilmesiyle' atılabilir'' dedi.
Engin, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası tarafından 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 3 ay süreyle uygulanacak kredi kartı akdi/temerrüt faiz oranlarının önümüzdeki birkaç gün içinde yeniden belirleneceğini hatırlattı.
MB Para Politikası Kurulu kararıyla, 1 Ekim 2009–31 Aralık 2009 tarihleri arasında uygulanan aylık ve yıllık temerrüt faiz oranının, sorunların devamını sağlayan uygulama olarak devam ettiğini kaydeden Engin, banka yetkililerinin, kişilerin yaşadığı sorunları dikkate almayarak, kredi kartı faizlerini ''fahiş'' oranda açıklamaya devam ettiklerini savundu.
Engin, hiçbir ülkede kredi kartı faizlerinin, açıklanan enflasyonun 9-10 katı olmadığına değinerek, şöyle devam etti:
''Ülkemizde ise açıklanan kredi kartı yılık faiz oranları, yine açıklanan yıllık enflasyon oranının 9-10 katı olup, çoğu dönemlerde 10 katı bile aşmaktadır. Bankaların borcunu öde(ye)meyen tüketici yurttaşa gecikme (temerrüt) faizi olarak aylık yüzde 4,01, yıllık yüzde 48,12, bileşik olarak da yüzde 60,18 olarak uyguladıkları faiz oranları karşısında, Merkez Bankası yetkilileri tüm öneri ve uyarılarımıza karşın Bankalar Birliği temsilcisi gibi davranarak ve ülke gerçekleri ile tüketici taleplerini yok sayarak, sorunun çözümüne katkı yapmak yerine çözümsüzlük üreterek sorunun önemli bir parçası olmuşlardır.
Faiz oranlarının aşağı çekilmesi, sorunun çözümüne çok önemli katkı yapacaktır. Kredi kartı sorununa çözüm üretmenin ilk adımı 'faizlerin gerçekçi bir biçimde indirilmesiyle' atılabilir. Bugün uygulamaya konulması gereken oran, aylık yüzde 2 temerrüt faizi oranıdır.'
|