23 bin 248 ATM’nin ortak kullanımından kaynaklı uygulamayla, bankacılık sektörünün 300 milyon dolarlık tasarruf sağlayacağı belirtilmesine karşın, fatura her zaman olduğu gibi yine tüketici yurttaşa kesilmiştir.
Diğer bankaya ait ATM cihazından 10 lira çeken, bunun için 4,00-5,00 lira komisyon ödemek zorunda kalmaktadır. 61 milyon banka kartı ile bu işleve tanımlı milyonlarca kredi kartıyla yılda yaklaşık 1 milyar kez ATM’ de işlem yapıldığını göz önüne aldığımızda, uygulamanın yürürlüğe girdiği 01.10.2009 tarihinden itibaren yapılan işlem sayısı nı ve her bir işlemden alınan 4,00-5,00 TL nı hesapladığımızda ortaya çıkan haksız kazancın boyutunu ve ATM lerin sömürü aracı olarak kullanıldığı gerçeğini net bir biçimde ortaya koymaktadır.
Yapılan açıklamalar, ortak ATM uygulaması kapsamında ilk 1 ayda yapılan işlemlerden bankaların 5 milyon TL Haksız kazanç elde ettiğini göstermektedir. Bankalar Birliği yetkililerinin, “Bu komisyonun müşteriye ne kadar yansıyacağı, bankaların kendi bileceği bir iştir” ifadesi, pişkin, bildiğimi yaparım, yasa hukuk tanımadan tüketiciye sormadan cebinden parasını alırım anlayışının ifadesidir.. 4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı tüketici kanununun 1.,4/A,6.,10/A maddeleri ile 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 24. Maddesini ihlal ederek yasa hukuk tanımaz uygulamalarına devam ederek herhangi bir hukuki dayanağı olmayan, tüketici yurttaşa yük getiren Ortak ATM uygulamasını fırsata dönüştürerek hesap görüntüleme ve yapılan işlemlerden para alınmasına SON VERİN uyarımızı dikkate almayan Bankalara karşı 08.01.2010 tarihinde TÖF olarak Haksızlıklara karşı HUKUK’u savunarak, İstanbul Tüketici Mahkemesinde tüketici yurttaşlar adına davamızı açtık.
|