Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın "bir alanda sürekli yasalar çıkarılmak zorunda kalınıyor, sürekli af tartışmaları yapılıyorsa o alanda ciddi bir sorun ve de yanlış giden bir şeylerin bulunduğunu söyledi. Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim insanımız kredi kartı kullanmasını bilmiyor, bizim tüketicimiz bilinçsiz" diyerek hiç kimse ve hiçbir kurum sorumluluktan kurtulamaz" dedi.
İlk sözü alan Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi Başkanı Av. Kutlu Oytaç, Türkiye’deki kredi kartı uygulamalarını Batı’da örnekleriyle karşılaştırdı ve banka hesabına bağlı kredi kartı uygulamasının yaşanan dramları azaltacağını söyledi.
Garanti Bankası Hukuk Müşaviri Av. Cem Gürkan Alpay, Kredi Kartı Kanunu, kart aidatı ve sözleşmesel düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Türkiye’deki uygulamaları ABD ve AB üyesi ülkelerle karşılaştıran Alpay, Kredi Kartları Kanununun pek çok Avrupa ülkesine öncülük ettiğini, kredi kartı sözleşmelerinin iki tarafa da sorumluluk yüklediğini ve pek çok ülkede kredi kartı aidatı alındığını bildirdi.
Tüketici Örgütleri Federasyonu Başkanı Fuat Engin de kredi kartları konusunda yaşanan sorunların kanundan değil uygulamalardan kaynaklandığını, sözleşmenin bir örneğinin tüketiciye verilmediğini, kredi kartı aidatının ise haksız şart oluşturduğunu söyledi. Kredi kartları konusunda birçok mahkeme ve Yargıtay kararı bulunduğunu, bunların uygulamaya pek yansımadığını belirten Engin, “Bankalar yılsonunda milyar dolarlık karlar ettiklerini belirtiyorlar ancak tüketicilerden elde ettikleri gelirin bu kardaki oranını açıklamıyorlar” dedi.
Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Ceylan, kart çıkaran bankaların özen borcu bulunduğunu, aslında özen borcunun tüm tarafları kapsadığını, bankaların kart hamilini iyi seçmeleri ve ödeme gücüne göre kart limitinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. 1995’dene bu yana tüketici hukuku üzerine çalışmalar yaptığını belirten Ceylan, konuşmasında, Batı’daki uygulamalardan ve Yargıtay’ın verdiği kararlardan örnekler sundu ve kredi kartının hukuka aykırı kullanımları hakkında geniş açıklamalar yaptı.
Panelin son konuşmacısı Kadıköy Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Baro Temsilcisi Av. Nezire Selçuk ise bankaların keyfi olarak talep olmadan kredi kartı limitlerini artırdıklarını, tüketicilerin bu limitleri bilinçsizce kullandıklarını, özellikle kriz ortamlarında da pek çok sorun yaşandığını bildirdi. Kanunun çeşitli maddelerini yorumlayan Selçuk, hesap işletim sistemi ve kart aidatı konusundaki tüketici itirazlarının dikkate alınmadığını oysa yasaya göre tüketicilerin şikâyet ve itiraz haklarının bulunduğunu, sözleşmelerin yasaya aykırı olamayacağını sözlerine ekledi.
Soru ve cevap bölümünden sonra İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dr. Selçuk Demirbulak tarafından panelin konuşmacılarına birer Teşekkür Belgesi verildi.
|