TÖF Genel Başkanı Fuat Engin’in SUÇ duyurusunda bulundukları Kadıköy adliyesi önünde yaptığı açıklaması.
Basına ve Kamuoyuna, Tüketiciler tarafından gerek federasyonumuza gerek federasyonumuza üye tüketici örgütlerine yapılan yoğun başvurularda, İstanbul’un Anadolu yakasının tamamında kamu malı olan, sokak aydınlatması amacıyla kurulan çok sayıda elektrik aydınlatma direğine baz istasyonu kurulduğu ve yaşam alanlarına 4–5 metre mesafelerde kurulan baz istasyonlarının çevresel kirlilik ve tehlikeller yaratarak tüketicilerin sağlık ve güvenliğini tehdit ettiği belirtildi.
Yaptığımız tespit ve incelemeler sonucunda tüketici şikayetlerinin doğrulandığını gördük. Bu durum üzerine Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü'nden (AYEDAŞ) Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında şikayet ve tespit konularıyla ilgili bilgi talep ettik. Ancak AYEDAŞ yetkilileri, bilgi edinme talebimize 55 gün yanıt vermeyerek, 15 gün olan yasal süreyi de ihlal etmişlerdir.
AYEDAŞ yetkilileri, Bilgi Edinme Hakkı Yasasını ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ilgili maddelerini ihlal ettikleri gibi, gönderdiğimiz yazı içeriğinde talep ettiğimiz konuyla ilgili birçok soruya yanıt vermemiş, bilgi verilen konulara da yüzeysel olarak değinmiştir. Talep ettiğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz bu bilgilerin verilmesinin geciktirilmesi, en basit haliyle görevi ihmal suçunu oluşturmaktadır. Diğer yandan, talep ettiğimiz bilgilerin geciktirilmesi kasıt meydana getirerek, görevi kötüye kullanma suçunu yaratmıştır.
AYEDAŞ yetkilileri, sosyal ve toplumsal yaşamı kolaylaştırmak amacıyla ve yurttaşların vergileriyle kamusal yarar sağlamak için kurulan, özü itibariyle kamu malı olan elektrik aydınlatma direklerini amaç dışı kullanıma açmış, yasal ve hukuksal dayanağı olmadan sözleşme yaparak kiraya vermiş ve bundan ticari rant elde etmiştir. Yetkililer, GSM operatörlerinin çok sayıda elektrik aydınlatma direğine baz istasyonu kurmasına olanak tanıyarak, görevlerini kötüye kullanmışlardır.
Yetkililerin, elektrik aydınlatma direklerinin mülkiyetinin TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu iddia edip, AYEDAŞ olarak TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün şartlarında kiralama sözleşmesi yaptıklarını belirtmesi de topluma karşı işlenen suçun ikrarı niteliğindedir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun GSM şirketlerine verdiği güvenlik sertifikalarına göre işlem yaptıklarına dair açıklamaları ise işlenen suçun bir başka açıdan ikrarıdır. Yapılan, herhangi bir yasal yada hukuki dayanağı olmayan, 16 Mayıs 2009 tarih, 27230 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Cihazlarına Güvenlik Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Yönetmeliğin Amaç 1. Maddesi ile, Güvenlik Mesafesi Hesabı başlıklı 6., Güvenlik Sertifikası Müracaatı ve Ölçüm Bildirimi başlıklı 9., Ölçüm Yöntemleri başlıklı 15. Maddelerine aykırı bir işlemdir.
AYEDAŞ yetkilileri, yaşam alanlarına baz istasyonu kurulmasına olanak tanıyarak, yurttaşların sağlık ve güvenliğini tehlikeye soktukları gibi, çevresel tehlikeler yaratacak işlemler yapmaları nedeniyle de görevlerini kötüye kullanarak suç işlemişlerdir.
Ülkemizde tüketici politikalarının oluşumuna, tüketici haklarını korunmasına ilişkin toplumsal yarar sağlamayı temel alan çalışmalar yapmak amacıyla faaliyetler yürüten ve tüketici örgütlerinin üst kuruluşu olan TÖF olarak, yapılan haksız uygulamalar karşısında sessiz kalmayarak, dün TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurduk. Bugün de Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz.
Bu haksız ve yasadışı uygulamalara acilen son verilmemesi durumunda dava açacağımızı da kamuoyuna duyururuz.
|